Cum afectează stilurile de atașament relația de cuplu

Cum afectează stilurile de atașament relația de cuplu

Fiecare dintre noi funcționăm după anumite tipare.

În general nu ne dăm seama de acest lucru deoarece le-am preluat încă din perioada copilariei de la persoanele care ne-au îngrijit, părinți, bunici, prin lucrurile pe care ni le-au spus, prin exemplele pe care ni le-au dat sau pur și simplu prin imitație. Tiparele noastre funcționează pe modul de pilot automat și au la bază anumite convingeri referitoare la viață, relații de cuplu, cum ar trebui să fie un partener, etc.

Teoria atașamentului se referă la aceste convingeri despre noi înșine și despre viață și filtrul prin care interpretăm ceea ce ni se întîmpă ca și adulți.

James Bowlby și Mary Anisworth au realizat două studii independente în urma cărora au observat că modul, felul în care sunt îndeplinite nevoile copilului determină convingerile acestuia în viața de adult referitoare la ceea ce merită, cum ar trebui să fie tratat și cum ar trebui să se comporte cu alți oameni. După cum am putut deja observa în viața de zi cu zi, unii oameni sunt destul de distanți în relații în timp ce alții au nevoie de validare constantă iar acest fapt se datorează stilului de atașament al fiecărui individ în parte.

Există 4 stiluri de atașament:

  1. Atașamentul sigur

 Oamenii care au acest stil de atașament posedă capacitatea de a forma relații sigure cu ceilalți. Ei pot avea încredere în alți oameni, pot accepta iubirea, pot iubi și se pot apropia de semenii lor fără teamă. Intimitatea nu îi sperie și nici nu se simt panicați atunci cand partenerii lor au nevoie de un timp departe de ei. Conform studiilor, cam 56% din populație au acest tip de atașament.

  1. Atașamentul anxios

Cei care fac parte din această categorie au o frică profundă de abandon și sunt nesiguri în ceea ce privește relațiile pe care le au. Au mereu nevoie de validări și de confirmări și se îngrijorează adesea că vor fi părăsiți.

Dacă partenerul nu reacționează suficient de repede la dovezile lor de iubire, încep să își facă fel și fel de scenarii, să se simtă neimportanți sau insuficient apreciați și iubiți. Conform anumitor cercetători, 20 % din oameni au acest tip de atașament.

  1. Atașamentul evitant

Este o formă de atașament nesigur, la fel ca și cel anxios, doar că oamenii din această categorie au dificultăți în a se apropia prea mult de ceilalți și de a avea încredere. În cadrul relațiilor se pot simți de multe ori sufocați și mențin o anumită distantă față de parteneri.

În mare parte sunt indisponibili emoțional și preferă să fie independenți . Acest tip de atașament are la bază frica de intimitate. Aproximativ 25 % dintre adulți au acest tip de atașament.

  1. Atașamentul ambivalent

Cei din această categorie combină particularități ale stilurilor anxios și evitant. Pe de-o parte au nevoie de apreciere, validare iubire, pe de altă parte evită să fie vulnerabili, deschiși și conectați la partenerul lor. Le este dificil să își exprime și să iși gestioneze emoțiile și trăirile. Și acest stil face parte din categoria stilurilor de atașament nesigur, dar procentul acestor oameni este mult mai mic.

Într-un articol viitor voi explica pe larg cum ne putem modifica stilul de atașament nesigur într-un atașament sigur, care să ne aducă mai mult echilibru în relații și implicit în viața de zi cu zi.

Un articol scris de consilier Ana Burcheșin.

Dacă vrei să faci schimbări pozitive in viața ta și crezi că ai nevoie de ajutor, poți programa acum o primă ședință de consiliere on line la numărul de telefon 0721629765.

Categorie :
Articole
Share :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Articole