În viața de zi cu zi, avem atâtea lucruri de făcut incât pe majoritatea le realizăm pe pilot automat. În felul acesta nici măcar nu ne dăm seama cât de mult ne deconectăm de noi înșine și de cei din jurul nostru, în special de oamenii cei mai importanți pentru noi.
Atunci când ne deconectăm de noi înșine, preferăm să construim ziduri cât mai inalte și eventual să punem și câteva bariere în jurul unor emoții, trăiri, gânduri, experiențe care sunt prea dureroase pentru noi sau poate prea sensibile.
Atunci când ne deconectam (conștient sau inconștient) de oamenii dragi și importanți pentru noi, ridicăm ziduri, adevărate fortărețe, în loc să construim punți din ce în ce mai solide.
Câteva semne care ne pot indica deconectarea de propria persoană ar fi: agitația, lipsa timpului petrecut în singurătate, o stare de disconfort fizic mai mult sau mai puțin accentuată, reacții impulsive.
În ceea ce privește deconectarea de oamenii dragi, comunicarea este mai superficială, timpul de calitate petrecut împreună este din ce în ce mai rar, apare sentimentul de singurătate în doi, dispare sentimentul de siguranță.
Cum ne putem reconecta cu noi înșine și cu cei dragi?
Un prim pas ar fi acordarea unui timp doar pentru noi înșine în care să ne permitem să ne simțim emoțiile, chiar și pe cele neplăcute, să ne accesăm gândurile cele mai ascunse, proces care ar putea să ni se pară destul de inconfortabil la început, dar cu ajutorul caruia vom putea dobândi liniștea, armonia interioară.
Referitor la oamenii importanți din viața noastră, știm deja foarte bine că relațiile de iubire au o forță infinită, dar ar fi de dorit să înțelegem că aceste relații nu sunt statice, ele au propria lor dinamică.
Conexiunea emoțională dintre cei implicați în relație este esențială pentru evoluția relației. Aceasta se realizează și se menține atunci când ne permitem să fim vulnerabili, când putem să discutăm deschis despre indoielile, temerile și nevoile noastre.
Avem nevoie de siguranță și de stabilitate, care vin doar în momentul în care suntem dispuși să ne luăm un angajament față de cei dragi și avem nevoie să știm că ne putem baza unii pe ceilalți, că ne vom sprijini atunci când este nevoie și pentru ca acest fapt să se realizeze este de dorit să fim mai receptivi, mai empatici.
Avem nevoie de timp de calitate împreună pentru a ne putea conecta unii cu ceilalți, timp care amplifică sentimentul de siguranță, de apartenență, de echilibru în relație.
Un articol scris de Life Coaching Ana Burcheșin
Dacă vrei să faci schimbări în viața ta și crezi că ai nevoie de ajutor, poți programa acum o primă ședință de consiliere la numărul de telefon 0721629765