Asertivitatea este abilitatea de a putea reprezenta în lume ceea ce ești cu adevărat, de a exprima ceea ce simți, atunci când simți că este necesar. Este abilitatea de a-ți exprima sentimentele și de a-ți cere drepturile, respectând sentimentele și drepturile celorlalți.
Asertivitatea reprezintă capacitatea noastră de a fi flexibil și de a înțelege și punctul de vedere al celorlalți oameni.
Când suntem asertivi suntem pregătiți să ascultăm și ceea ce spun cei din jurul nostru. Asertivitatea reprezintă echilibrul dintre cele două extreme adică dintre: a fi agresiv sau a fi pasiv.
Atunci când învățăm să comunicăm asertiv interacționăm cu cei din jurul nostru întru un mod mult mai benefic atât pentru noi cât și pentru ei și avem mai multe șanse de a rezolva conflictele ce pot apărea într-un mod satisfăcător pentru ambele părți.
Prin asertivitate căutăm să găsim soluții nu să găsim vinovați și căutăm o cale prin care cu toții să avem de câștigat sau prin care fiecare dintre noi să pierdem cât mai puțin.
Este important ca atunci când comunicăm să ținem cont atât de nevoile noastre cât și de nevoile celor din jur .
Persoanele asertive încredere în forțele proprii, îsi cunosc calitățile dar și defectele și sunt flexibile în gândire iar în felul acesta pot să găsi soluții care sunt avantajoase pentru toate părțile implicate.
Când ești asertiv ai capacitatea să spui NU atunci când nu dorești să faci ceva indiferent că este vorba despre șeful care poate își dorește să stai peste program sau despre cineva din familie care te suprasolicită și poți spune acest nu fără a te simți vinovat și fără al jigni pe celălalt.
De asemenea știi cum să ceri atenția pe care o crezi că o meriți din partea cuiva și știi cum să te faci să fii ascultat dar fără să ai o atitudine agresivă sau de victimă .
Ești asertiv(ă) dacă:
-Spui NU atunci când este cazul și îți menții punctul de vedere.
-Îți spui părerile și le susții deoarece ai încredere în tine și te cunoști suficient de bine.
-Îți exprimi cu ușurință sentimentele negative și pozitive,fără să consideri că este un semn de slăbiciune.
-Ești deschis comunicării și negocierii
-Îți asumi responsabilitatea
-Ești relaxat și calm, chiar dacă interlocutorul tău este nervos.
-Ești atent la nevoile și drepturile tale dar și ale celorlalți.
Puțini dintre noi am crescut în familii în care s-a practicat o atitudine asertivă, motiv pentru care este posibil să nu cunoști acest mod de a fi de a comunica, dar să știi că asertivitatea se poate învăța iar prin repetiție suficientă poate deveni un mod de viață.
Un articol scris de consilier de dezvoltare personală Ana Burchesin.
Dacă vrei să faci schimbări în viața ta și nu știi de unde să începi sau întâmpini dificultăți, contactează-mă la numărul de telefon 0721 629 765 sau pe www.armonieinterioara.ro