Limitele între da și nu

Limitele între da și nu. Chiar dacă educația din trecut are multe lipsuri și deficiențe,ar fi poate mai indicat să extragem părțile bune ...
Trăim cu toții niște vremuri foarte controversate. Suntem oricum destul de bulversați și într-o continuă alergătură .

De câteva generații încoace, observ o tendință din ce în ce mai puternică, pe alocuri chiar agresivă referitoare la modul în care ne educăm copiii. A-i lasa să facă aproape orice,oricum și oricând mi se pare că ne duce cumva în direcția în care ne degrevăm de respnsabilitatea de a fi părinți. Pentru că până la urmă ,a fi părinte din punctul meu de vedere înseamnă a spune și nu uneori,a pune limite și a trasa niște direcții.  A încerca mereu să ne apropiem de ei doar în calitate de prieteni ,mi se pare complet în defavoarea lor. Este important să fim prieteni cu copiii noștri ,dar este la fel de important să introducem în ecuație și noțiunea de educație. Unde s-au dus toate acele reguli pe care le-am învățat poate de la bunicii noștri?

Când ați văzut ultima dată un tânăr ajutând o persoană în vârstă pe stradă, de exemlpu?Fără a mă duce în direcția în care educația se făcea și pe alocuri poate încă se mai face cu palma  ,idee care îmi este total antipatică,cred totuși că acest model în care le permitem aproape orice  obrăznicie , le cumpărăm aproape tot ceea ce își doresc și îi responsabilizăm din ce în ce mai puțin, le aduce un mare deserviciu.

Și ca să fie treaba și mai complicată, trăim într-o societate în care timpul pare că s-a comprimat ,petrecem ore bune la lucru și alte ore poate în trafic și în supermarketuri în drum spre casă ,lăsând educațiacopiilor noștri… internetului.

O lume pe cât de fascinantă pe atât de plină de pericole.

Ei au nevoie de noi și de învățăturile noastre pentru a învața cum să își regleze emoțiile,cum să își petreacă timpul în mod constructiv,cum să cultive răbdarea,respectul,empatia.

Chiar dacă educația din trecut are multe lipsuri și deficiențe,ar fi poate mai indicat să extragem părțile bune și să le adaptăm timpurilor în care trăim. Și prin părți bune mă refer la: respectul pe care tinerii îl acordau persoanelor în vârstă ,cadrelor didactice,părinților,limitele în ceea ce privește diverse activități,responsabilități în casă,responsabilități față de societate și lista mai poate continua…

 

Avem foarte multă informație acum ,precum și experiențele generațiilor trecute de unde putem extrage ceea ce a fost bun.

Ce-ar fi totuși să nu ne ,,modernizăm „chiar așa de mult în ceea ce privește educația lor,încât să „picăm” în altă extremă ,la fel de păguboasă pentru dezvoltarea lor,dacă nu cumva chiar și periculoasă?

Categorie :
Articole
Share :

3 răspunsuri

  1. În primul Rand Felicitări!!!
    Ai foarte mare dreptate, chiar era respect și educație inaINTE! Toți știam de Rușine, de respect fata de Părinți, ceea ce acum nu prea mai estela unii COPIi.toata vina o are,, mediatizarea,,. Acum toți copii de la cele mai mici vârste au telefoane cu acces la internet, ceea ce e o mare greșeală a părinților!…. Oricum multă baftă în viitor 🙏🍀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Articole