Perfecționismul- calitate sau defect?

Perfecționismul- calitate sau defect?

Exista o mare diferență între nevoia firească de a evolua și nevoia de perfecțiune, dar de multe ori se face confuzie înre aceste două aspecte, motiv pentru care oamenii au tendința de a încadra perfecționismul în rândul calităților de ordin personal sau profesional.

Perfecționiștii sunt foarte critici atât cu ei înșiși cât și cu cei din jurul lor iar dialogul interior este dominat de tendințe negative. Au probleme în a se relaxa, pot dezvolta anxietate precum și multe alte afecțiuni.

Perfecționismul se poate împărți în 3 categorii:

  • Perfecționismul orientat către propria persoană (dialogul interior al acestor persoane este negativ, există multă autocritică cer de la sine foarte mult și își doresc să facă lucrurile întotdeauna perfect)
  • Perfecționismul orientat către cei din jur (perfecționiștii cer foarte mult de la persoanele din jur,familie, anturaj, colegi etc., sunt mai mereu critici la adresa lor și aproape întotdeauna nemulțumiți)
  • Perfecționismul social ( se referă la tendința acestora de a crede că cei din exterior au pretenția ca lucrurile să fie întotdeauna perfecte)

 

Persoanele perfecționiste au dificultăți în acceptarea necondiționată a propriei persoane, nu pot accepta fapul că, oameni fiind sunt supuși greșelilor și imperfecțiunii și nu se consideră niciodată în adâncul sufletului suficient de buni și valoroși.

De asemenea, au tendința de a se concentra pe procentul de  20% care a mers prost , nu pe procentul de 80% care a mers bine.

Din păcate, mulți părinți își duc copiii în această direcție deloc benefică a perfecționismului punând conștient sau, de cele mai multe ori inconștient foarte multă presiune pe cei mici și astfel impregnîndu-le principii greșite de raportare la propria persoană și la cei din jur .

Perfecționismul poate fi depășit iar ca prim pas, dupa explorarea trecutului indvidual, este indicat să se lucreze la stima de sine .

Apoi, putem învața să ne setăm așteptări realiste . Terapia cognitiv-comportamentală și-a dovedit eficiența în acest sens.

În cadrul ședințelor de consiliere individuală sau pentru copii/adolsecenți putem realiza schimbarea tiparelor, a convingerilor individuale care duc la perfecționism și astfel ne putem bucura de o viață mult mai împlinită.

Categorie :
Articole
Share :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Articole